Travinriktad hippolog säker i sulkyn

Elisabeth Melander har fått fördjupad kunskap tack vare hippologutbildningen vid SLU. Nu är hon egen travtränare.

SÄKER I SULKYN MED FÖRDJUPAD KUNSKAP

Elisabeth Melander ångrar inte ett ögonblick att hon utbildade sig till hippolog med travinriktning. Trots att hon har en stor kunskapskälla att ösa ur, genom pappa Gunnar som är framgångsrik travtränare i Kramfors, valde hon att satsa på en högskoleutbildning vid SLU.

- På utbildningen till hippolog lärde jag mig så mycket mer än vad pappa hade kunnat ge mig. Jag fick chansen till fördjupad kunskap om hästen, dess miljö och behov. Dessutom fick jag lära mig hur man sköter ett eget företag.

Just det sistnämnda kommer väl till pass nu när Elisabeth och hennes sambo Troels Andersen har fått snurr på sin verksamhet som travtränare på egna gården Ingbo i Tärnsjö. De har bägge lärlingslicens, vilket innebär att de får både träna hästar och köra tävlingslopp på landets olika travbanor. På sikt kommer åtminstone en av dem att ta en professionell licens. I det nyinredda stallet finns plats för tjugo hästar. För närvarande finns det femton på gården, elva av dem är unghästar som Elisabeth och Troels kör in och grundtränar. Att satsa på unghästar är en del av affärsidén för Ingbo gård.

- Här finns fantastiska möjligheter att träna alla typer av hästar, men framför allt unghästar. Vi har miltals med sandvägar i skogarna och dessutom tillgång till en rakbana.

Flera av hästarna tränas även under ryttare. Elisabeth ger de tävlande hästarna snabbjobb i form av galopp under ryttare. Det ger dem bra kondition, styrka och även viktig variation i träningen.

- På utbildningen lärde jag mig mycket om hästens anatomi och fysiologi vilket jag har nytta av för upplägget av träningsprogram för varje enskild häst. Även hästens behov av rätt foder fick jag lära mycket om. Hästar som ska kunna prestera bra på träning och tävling måste ha en foderstat som passar just dem.

Elisabeth har tagit lärdom av träningsmetoder som används
inom ridsporten. Under hippologutbildningens första år var
det ett livligt utbyte mellan de studenter som hade valt
inriktningen ridlärare samt stallchef och de som gick
travinriktningen.

- Många betraktar ridsport och travsport som två olika
världar. Men det vi har gemensamt är ju hästen och jag
tror vi har mycket att lära av varandra. Jag tyckte det
var fascinerande att rida dressyr på ridhästarna vi
hade på skolan, men att hoppa dem kändes litet läskigt!

Elisabeth får ofta förklara varför det behövs hippologer även inom travet. Det traditionella är annars att hästskötare tar steget upp som lärlingar och så småningom även tränare.

- Genom hippologutbildningen får man en mycket bredare grund att stå på inom travbranschen än om du jobbar kvar hos samma tränare eller kommer direkt från ett naturbruksgymnasium.

- Vad du kan jobba med som hippolog beror till stor del på dig själv. I mitt fall har jag, förutom den egna verksamheten med träning och tävlingar, haft uppdrag som projektledare för att starta en
travskola för barn och ungdomar här i Heby kommun. Det projektet är nu avslutat och travskolan drivs vidare av en ideell förening.

Elisabeth har även haft kontakt med STC för att få igång
aktiviteter för ungdomar inom travet. Man vet att det
finns ett stort intresse för att köra ponnytrav hos ung-
domar som är under 18 år. Men vart tar de vägen sedan?
Att få tillbaka dem i sulkyn, och helst via hippolog-
programmets travinríktning är en utmaning.

FAKTA OM HIPPOLOGPROGRAMMET INRIKTNING TRAVSPORT

Programmet ges av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i samarbete med Travskolan
Wången och Svenska Travsportens Centralförbund. Utbildningen är 2 år (80 poäng) och travinriktningen har 10 platser på Wången varje år .

BEHÖRIGHETSKRAV:
Grundläggande behörighet (gymnasieskola eller motsvarande)
Särskild behörighet enligt följande: Biologi A el. motsv. Matematik B el. motsv. Svenska B el. motsv. I dessa ämnen skall du ha lägst betyg godkänd eller 3.
Yrkesinriktad praktik: ett av följande alternativ, tiderna anges som heltid:
- 6 månader i egen eller annans professionella hästverksamhet
- 4 månader på av Hästnäringens Yrkesnämnd godkänd praktikplats
- sammanhållen utbildning inom hästområdet innehållande hästkurser om minst 640 timmar
Personlig färdighet: God färdighet i körning av travhäst samt en god fysik.

SISTA ANMÄLNINGSDAG 18 MARS 2006

VILL DU VETA MER? Hippologenheten, SLU Telefon: 018-67 21 43