Forskare granskar olycksfall vid hästhantering

Det sker fler olycksfall inom lantbruket än vad man tidigare trott. Nu ska SLU-forskare även granska olycksfall inom arbeten med hästar.

Stefan Pinzke vid temagrupp Arbetsvetenskap vid Institutionen för jordbrukets biosystem och teknik (JBT) på SLU i Alnarp gjorde tillsammans med Statistiska Centralbyrån (SCB) en enkätundersökningen hos 7 000 jordbruksföretag i landet.
Svaren man fick in visade en uppseendeväckande olycksfallsfrekvens på 12 gånger den officiella statistiken från Arbetsmiljöverket.

De olyckor som inträffat i jord- och skogsbruken i samband med hästhantering ska forskarna vid institutionen nu skaffa sig mer detaljerad kunskap om.
- Med kännedom om olycksfallens förekomst och orsakssamband ska vi utarbeta ett program med förslag till förebyggande åtgärder inom hästhållningen, säger Stefan Pinzke.
I maj kommer en referensgrupp tillsammans med representanter från hästnäringen att samlas till ett möte där forskningsresultaten ska behandlas och leda till ett åtgärdsprogram som ska stå färdigt i slutet av året.

2006-03-03