Statens Veterinärmedicinska Anstalt


Hästen i Sverige Om sktuell hästforskning Forskning pågår tema djur Hippocampusdagarna 2005 Hippocampusdagarna 2006

 

  Arkiv« tillbaka


SVA-forskare får en miljon för forskning om hästars immunsystem

SVA forskare får en miljon för att forska om hästars immunsystem.

Studien kommer att ge ökad kunskap om hästens immunsystem och bidra till att nya effektiva vacciner för hästar kan tas fram.


 - Större utbrott av hästinfluensa och virusabort kan orsaka betydande förluster för hästbranschen och kunskap om immunförsvaret är självklart avgörande för en effektiv behandling av dessa sjukdomar, säger Eva Wattrang som ansvarar för studien på SVA.


Den svenska hästbranschen har expanderat kraftigt de senaste 20 åren och allt fler människor får möjlighet att äga hästar. Hästsektorn utgör också en allt viktigare inkomstkälla för svenskt jordbruk. Inom hästmedicin utgör infektions- och inflammationssjukdomar ett stort problem som orsakar lidande för djuren och stora ekonomiska förluster för djurägare.


 - Mot bakgrund av detta är det viktigt att vi får bättre kunskap om hur hästars immunförsvar reagerar vid framförallt virusinfektioner och det kommer vår studie att ge, säger Eva Wattrang.


Interferoner är proteiner som produceras i immunförsvaret vid virusinfektioner och har viktiga funktioner i försvaret mot infektionen. Interferoner kan också vara inblandade i inflammatoriska sjukdomar.


För mer information kontakta: Eva Wattrang, SVA, 018- 67 40 002008-11-27
 
Hämta från arkivet:


Antal besökare sedan 2003-11-18:


 
2014-09-25    Carin.Wrange@omv.slu.se