Statens Veterinärmedicinska Anstalt


Hästen i Sverige Om sktuell hästforskning Forskning pågår tema djur Hippocampusdagarna 2005 Hippocampusdagarna 2006

 

  Arkiv« tillbaka


Nya utbrott av allvarlig nervsjukdom hos häst

Fyra nya utbrott av den okända och allvarliga nervsjukdom som kallas polyneuropati hos häst har förekommit i Sverige under den senaste tiden.

– Stall i närheten av Västerås, Eskilstuna, Kalmar och Stenungsund har drabbats mellan mars och maj 2009 , berättar tf statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA.


Hästarnas symptom är att de i början ”tappar” sina bakben. Därefter börjar de att kota över, det vill säga snubbla och trampa ner på framsidan av benet. I värsta fall kan de ramla omkull och inte resa sig igen. Av ett tjugotal sjuka hästar och ponnyer i år i landet har hittills fem dött till följd av sjukdomen. Några är på bättringsvägen efter en lång tids vila.


Finns även i Norge och Finland


Erfarenheter från tidigare utbrott visar att överlevande hästar kan bli fullt återställda men det kan ta upp till ett år eller längre.


 – Obduktioner visar att myelin i nervskidorna är skadat och det får till följd att hästarna har nedsatt förmåga att styra sina rörelser, de blir svaga och musklerna förtvinar delvis, säger Gittan Gröndahl.


Även i Norge och Finland har hästar drabbats av den okända nervsjukdomen. Under våren har hästar i minst fyra norska stall och flera finska stall uppvisat samma symptom som de insjuknade hästarna i Sverige.


Oklara orsaker


Sjukdomen har aldrig beskrivits hos hästar utanför Norden och orsaken är fortfarande en gåta. Giftiga ämnen i fodret är ett huvudspår, vitaminbrist och ämnesomsättningsrubbningar är andra möjliga orsaker. Det finns inga tecken på infektion hos hästarna och sjukdomen verkar inte vara smittsam.


– Hos människor kan olika genetiska och immunologiska sjukdomar orsaka liknande nervskador, men ses då inte i form av akuta utbrott i grupper under en viss tid på året, säger Gittan Gröndahl.


Forskargruppen från SVA och SLU samt Norges veterinärhögskola undersöker hästarna och deras foder samt kartlägger förhållandena runt utbrotten. Gittan Gröndahl leder det treåriga projektet som stöds av medel från Stiftelsen Svensk Hästforskning.


För ytterligare information: Tf statsveterinär Gittan Gröndahl gittan.grondahl@sva.se tel 018-67 42 972009-06-16
 
Hämta från arkivet:


Antal besökare sedan 2003-11-18:


 
2014-09-25    Carin.Wrange@omv.slu.se