Statens Veterinärmedicinska Anstalt


Hästen i Sverige Om sktuell hästforskning Forskning pågår tema djur Hippocampusdagarna 2005 Hippocampusdagarna 2006

 

  Arkiv« tillbaka


ISES 2010 tar helhetsgrepp om häst och ryttare

Hästens välfärd och ryttarens säkerhet blir en röd tråd genom hela programmet när ISES 2010 arrangeras för sjätte gången sommaren 2010.

Förra året var Australien värdland, denna gång är det Sverige. Arrangör är Hippologenheten vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).


I tre dagar, 31 juli till 2 augusti, kommer veterinärer, etologer, forskare, ridlärare, tränare, företagare med flera att träffas i Uppsala och på Strömsholm och diskutera hur utbildning och träning av häst och ryttare kan göras på bästa sätt.


 - Det här är ett växande område inom forskningen och det känns spännande att få samla så många kunniga personer med olika kompetenser från hela världen, säger Mari Zetterqvist Blokhuis, en av arrangörerna bakom ISES 2010.


Vetenskapliga konferenser är normalt bara en angelägenhet för forskare och studenter, men ISES-mötet är öppet också för ”vanliga” ryttare, ridlärare och andra intresserade från hästvärlden. De får chansen att lyssna på en rad kända och mycket erfarna specialister som kommer att föreläsa samt hålla clinics.


Två av de mest kända inbjudna internationella profilerna i programmet är Andrew Mc Lean från Australien och professor Rene van Weeren från Holland. McLean är utbildad etolog (specialist på djurs beteende) och har disputerat på hästars inlärning, specifikt på hur man tränar dem för ridsport.


Van Weeren är en av världens ledande forskare inom hästens biomekanik och leder/senor, inte minst på unghästar. Han har varit konsult till internationella ridsportförbundet FEI i den omtvistade rollkurfrågan.


Andrew Mc Lean driver ett stort utbildningscenter i sitt hemland där han tränar hästar och ryttare inom såväl hoppning, dressyr, fältttävlan som galopp. Inom samtliga dessa grenar har han själv egen erfarenhet som ryttare upp till svår klass. Sin arbetsmetod, bland annat med problemhästar, har han beskrivit i ett antal böcker.


FOKUS PÅ UNGHÄSTAR


På ISES 2010 är Andrew Mc Lean en av två inledningstalare. Den andre är veterinär Lars Roepstorff, verksam vid SLU, som har en mycket bred erfarenhet av hur hästar i olika åldrar ska tränas för bästa hållbarhet. Roepstorff och Rene van Weeren deltar båda i ett internationellt forskningsprojekt om underlag, träning och hållbarhet.


Flera föredrag och clinics under konferensen kommer att ha fokus på den unga hästens utbildning. Företrädare från såväl Flyinge som Strömsholm berättar hur de rider in unghästar och hur de utbildar ryttare.


Ett viktigt budskap är att unghästar alltid ska hanteras av rutinerade tränare eller ryttare, medan unga ryttare i första hand ska rida äldre utbildade hästar.


Konferensen hålls vid SLU i Uppsala och på Strömsholm. Förutom föredrag och diskussioner hålls praktiska demonstrationer, bland annat om ryttarens sits och inverkan vid ridning.


ISES 2010 vänder sig i första hand till forskare, tränare, ryttare, företagare och representanter från olika myndigheter. Sammanlagt kommer det att ges ett 30-tal muntliga presentationer, samt ett 40-tal posters att fördjupa sig i.


För mer detaljerad information


http://www.equitationscience.com/Sweden2010/index.html


Eller ring Mari Zetterqvist Blokhuis 073-946 96 79 Sweden2010@equitationscience.com2010-05-26
Carin Wrange

Läs mer »
 
Hämta från arkivet:


Antal besökare sedan 2003-11-18:


 
2014-09-25    Carin.Wrange@omv.slu.se